Wat een succesvol Songfestival! Toen ik vorige week voor het eerst keek, viel ik midden in een bijzondere ervaring met natuurlijk de prachtige winnaar Duncan Laurence die voor Nederland uitkwam. En weet je wat het mooist is aan die overwinning? De winnaar is eigenlijk #TeamDuncan. Het teamgevoel straalde er van alle kanten vanaf.
Je hoeft geen leadzanger te zijn om succes te boeken
Dat is heel mooi om te zien, want niet iedereen kan de frontman zijn. Hierin zou zomaar het succes van Duncan kunnen liggen, die een sterk team van verschillende experts om zich heen heeft verzameld. Mensen die bereid zijn achter de schermen het beste te geven om het grotere geheel te dienen en hem helpen zijn droom waar te maken. We hebben het daar vaak over in de SLiM! show.
De betrokkenheid van het gehele team maakte deze overwinning duidelijk een teamprestatie. Van een producer die twee jaar (!) lang heeft geholpen de beste versie van dit liedje te maken, tot aan Ilse de Lange, die als coach Duncan heeft gesteund. Heel bewonderenswaardig, omdat juist deze rollen onwijs veel van iemand vragen.
Wil je zelf succes of liever een teamprestatie?
Je ego loslaten voor het succes van iemand anders is een grote uitdaging. Hoeveel erkenning en waardering je ook krijgt van degene die de overwinning viert, het vraagt een flink stuk lef om iemand achter de schermen te helpen. Je offert jezelf op voor het succes wat iemand anders nastreeft en de vraag is of je daartoe bereid bent. Durf jij een groter plan te steunen en de behoefte aan spotlights te laten gaan? Durf je de winnaar achter de schermen te zijn? Ik geloof dat er ook mensen zijn, die dit oprecht liever doen. Lees anders nog maar eens de blog van Illona over ondersteuning bieden en krijgen >>
Sportteams zijn hier een prachtig voorbeeld van. Vrijwel ieder team heeft één of meerdere absolute frontmannen, die de spotlights vangen (en hier de consequenties van accepteren). Maar daarachter gaat een heel team aan uitstekende professionals schuil . Persoonlijk vind ikAndrea Pirlo één van de mooiste voorbeelden. Ook een winnaar maar nooit alleen. Hij is een winnaar in dienst van anderen.
Winnaar door een gezamenlijke ambitie na te streven
Pirlo is bij uitstek een dienende teamspeler terwijl hij op bepaalde momenten zelf de beste voetballer van de wereld was. Echter was hij zo overtuigd dat zijn bijdrage aan het team belangrijker was dan zijn individuele prestaties, dat hij bereid was zich in dienst van het team te stellen. Hij heeft daar overigens met diezelfde teams een aantal grootse overwinningen door geboekt.
Het is dus goed jezelf af te vragen waar je kracht en voorkeur precies ligt. Heb je daadwerkelijk de wens om in de schijnwerpers te staan of doe je dit vooral vanuit een drang die je ego met zich meebrengt? Ben je je eigen voorkeur aan het vervullen of ben je iemands anders plan aan het waarmaken? Wat voor type winnaar ben jij?
Wanneer je daar meer inzicht over creëert kun je veel betere beslissingen nemen over de kant die je op wilt. Ben je bereid jezelf te geven voor het grotere geheel of wil je ten koste van alles vooral alle aandacht naar je toe trekken? En doe je dit laatste dan ten koste of ten faveure van de mensen om je heen? Winnaar kun je namelijk op veel verschillende manier zijn en worden.
Kijk maar eens naar de wetten van succesvolle teams:
Het spel tussen jou en je ego
Voor mij is dit het ultieme spel tussen jou en je ego. De keuze is kiezen voor het succesplaatje op je tijdlijn of het ontbolsteren van je ware talent.
Binnen veel traditionele organisaties ligt de nadruk nog op individuele prestaties (en bijbehorende beloningen). Dit is voortgekomen uit de voorgaande revoluties die we hebben doorgemaakt en was toen een logische manier om mensen te motiveren. Nu merken we echter dat het vaak in de hand werkt dat we ons eigen succes boven dat van het gezamenlijk belang stellen. Het gevolg is dat organisaties vaak moeite hebben mensen gemotiveerd en betrokken te houden bij de missie die ze willen vervullen.
Gelukkig zie je hier inmiddels wel verandering in ontstaan, bijvoorbeeld door een gedachtegoed als Agile werken. Binnen dit soort methodes speelt het team een veel grotere rol en hierdoor ontstaat meer aandacht voor het team als entiteit en dit levert een aantal voordelen op.
- Team belang boven eigen succes
- Stimuleren & ontwikkelen natuurlijk leiderschap
- Zelf organisatie & zelf redzaamheid
- Verantwoordelijkheid over eigen werk & gedrag neemt toe
- Commitment aan missie
- Open & eerlijke communicatie
- Ontwikkelen eigen expertise
- Familie gevoel
Voor zowel het individu als de organisatie levert #TeamDuncan dus grote voordelen op wat bijdraagt aan het plezier, succes en de groei van mensen & organisaties in geheel. Bovendien wordt werk op deze manier voor iedereen leuker, uitdagender en vooral ook duurzamer.
Ik ben benieuwd of de organisatie van het Songfestival 2020 in Nederland hier een passend vervolg aan kan geven. Lees ook SLiM! maar eens over bezieling… ik denk dat men het nodig gaat hebben.
Frank!