Talentontwikkeling verdwijnt in de ratrace; super dom!
31 oktober 2024 
3 min. leestijd

Talentontwikkeling verdwijnt in de ratrace; super dom!

Talentontwikkeling in de Ratrace: Waarom Coaching Cruciaal is (en Toch Vaak Verdwijnt)

In de wereld van talentontwikkeling en talentmanagement is het soms net een circusact. We jongleren met KPI's, balanceren op de dunne lijn tussen efficiëntie en innovatie, en proberen ondertussen niet van de hoge draad te vallen die 'werkgeluk' heet. Maar te midden van deze acrobatische toeren vergeten we vaak één cruciaal element: coaching.

De Verdwijntruc van Coaching

Als trainer en mentor heb ik het te vaak gezien: bedrijven die coaching zien als de konijn-uit-de-hoed-truc voor talentontwikkeling, maar het vervolgens laten verdwijnen in de ratrace van deadlines en targets. Het is alsof we denken dat talent vanzelf groeit, als een soort magische bonestaak uit een sprookje. Spoiler alert: dat doet het niet.

Mentor van Ceo's Wouter Plevier

De Prestatieparadox

We leven in een tijd waarin 'druk, druk, druk' het nieuwe normaal is. Iedereen rent rond als een kip zonder kop (of een manager zonder KPI-dashboard, wat op hetzelfde neerkomt). In deze haast om alles technisch perfect te maken, vergeten we vaak dat echte groei tijd en aandacht kost.

"We zijn zo bezig met het tellen van de eieren, dat we vergeten de kip te voeren." - Een wijze boer (of was het toch een HR-manager?)

Waarom Coaching de Sleutel is

Coaching is niet zomaar een luxe; het is de smeerolie in de machine van talentontwikkeling. Het helpt medewerkers om:

  1. Hun potentieel te ontdekken (zonder dat ze daarvoor in een grot hoeven te mediteren).
  2. Vaardigheden te ontwikkelen (en nee, 'efficiënt koffie halen' telt niet mee).
  3. Zelfvertrouwen op te bouwen (zodat ze eindelijk durven te zeggen dat die PowerPoint-presentatie echt niet nodig is).

De Harde Cijfers

Laten we even serieus worden (sorry, Remco). Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die investeren in coaching een ROI kunnen zien van maar liefst 700%


Dat is geen typfout - zelfs niet na drie koppen koffie.En hier komt het klapstuk: in Nederland zegt 109.000 mensen 'coach' te zijn

Dat is 2,5 keer zoveel als in 2013. We hebben dus meer coaches dan stroopwafels, zou je denken. Maar waarom zien we dan nog steeds zoveel onbenut talent?

Maar als je weet dat maar 37% van de mensen op hun kern-talenten werkt en maar 12% bevlogen werkt (74% is tevreden) en maar 13% actief betrokken is bij hun organisatie. Dan kun je zeggen dat er werk aan de winkel is. Waarom? Omdat als je mensen op hun kern-talenten aan het werk zet en een bevlogen cultuur vormt, dan blijven mensen en leveren ze betere resultaten samen op.  79% van de mensen vertrekt vanwege zijn leidinggevende en dat heeft echt te maken met tekort aan aandacht, erkenning en waardering.

De Realiteit Check

Het probleem is niet een gebrek aan coaches, maar een gebrek aan tijd en prioriteit voor coaching. We zijn zo druk bezig met het meten van prestaties, dat we vergeten te investeren in de mensen achter die prestaties.

Mijn Ervaring als Trainer/Mentor

In mijn jaren als trainer heb ik gezien hoe transformatief coaching kan zijn. Ik heb managers zien veranderen van stressballetjes in inspirerende leiders. Ik heb medewerkers zien opbloeien van 'ik doe maar wat' naar 'ik weet precies waar ik heen wil'.Maar ik heb ook gezien hoe coaching wordt weggedrukt door de dagelijkse hectiek. Het is als proberen te mediteren in een moshpit - theoretisch mogelijk, maar praktisch uitdagend.


De Oproep tot Actie

Het is tijd om coaching uit de marge te halen en centraal te stellen in onze talent-strategieën. Hier zijn enkele tips:

  1. Maak tijd: Blokkeer coaching-sessies in je agenda en behandel ze als heilig.
  2. Train je managers: Niet elke manager is een natuurtalent in coaching. Geef ze de tools om effectieve coaches te worden.
  3. Creëer een feedbackcultuur: Maak feedback zo normaal als klagen over het weer.
  4. Meet de impact: Niet alles wat waardevol is, is meetbaar, maar probeer toch de impact van coaching te kwantificeren.

Conclusie

Talentontwikkeling zonder coaching is als een fiets zonder wielen - je komt er niet ver mee. Het is tijd om te stoppen met rondrennen als kippen zonder kop en te beginnen met doelgericht coachen. Want uiteindelijk zijn het niet de KPI's die je bedrijf laten groeien, maar de mensen erachter.Laten we coaching de plek geven die het verdient: niet als een nice-to-have, maar als de ruggengraat van effectief talentmanagement. Want alleen dan kunnen we echt het beste uit onze mensen halen - en misschien, heel misschien, kunnen we dan eindelijk eens rustig van die kop koffie genieten.

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen