Perfectionisme op de werkvloer: Hoe je als leidinggevende effectief kunt omgaan met overmatig perfectionistische medewerkers
09 december 2024 
2 min. leestijd

Perfectionisme op de werkvloer: Hoe je als leidinggevende effectief kunt omgaan met overmatig perfectionistische medewerkers

Als leider heb je vast wel eens te maken gehad met die ene medewerker die altijd 200% geeft, alles perfect wil doen, maar nooit tevreden lijkt te zijn met het resultaat. Hoewel een beetje perfectionisme positief kan zijn, kan het doorslaan in ongezond gedrag dat leidt tot stress, angst en zelfs burn-out.

In deze blog bespreken we hoe je als leidinggevende overmatig perfectionisme kunt herkennen en aanpakken.

Wat zijn signalen van overmatig perfectionisme?

Let op de volgende signalen bij je medewerkers:

  1. Veel zelfkritiek en focus op tekortkomingen
  2. Moeite met het halen van deadlines door eindeloos bijschaven
  3. Weigeren van hulp uit angst dat anderen niet aan hun standaarden voldoen

Waarom voorbeeldgedrag je werknemers empowert

Ik was vroeger altijd de winnaar :)

Deze strategieën voor leidinggevenden werken goed

 Als leidinggevende kun je deze medewerkers ondersteunen door:

  1. Een veilige werkomgeving te creëren waar fouten maken mag
  2. Realistische doelen te stellen en deze duidelijk te communiceren
  3. Regelmatig positieve en constructieve feedback te geven
  4. Zelf het goede voorbeeld te geven in het omgaan met imperfectie
  5. Te focussen op de kwaliteiten van de medewerker, niet alleen op verbeterpunten

Dit stelt hen in staat om de controle los te laten en fouten te durven maken.

De psychologie achter perfectionisme

Perfectionisme komt vaak voort uit een gebrek aan zelfacceptatie en zelfwaardering. Door te werken aan deze onderliggende factoren, kunnen perfectionistische medewerkers meer zelfvertrouwen ontwikkelen.


Een levensscript aan het werk

Vaak heeft het te maken met een levensscript, dat aan het werk is. Het is systemisch doorgegeven door ouders, mentoren om een "veilige" wereld te creëren die onder controle is en waardoor je succesvol zou kunnen zijn. Je hebt meerdere van dit soort beperkende scripts, die vaak ook iemands identiteit gaan vormen: de over-verantwoordelijke, de piekeraar, de emotieloze, de eeuwige helper, de detaillist, de perfectionist, de resultaatgedrevene, de domme, de ik voldoe niet en mag er niet zijn mens.

De realiteit is dat deze scripts je vrijheid juist wegnemen en enkel kortstondige momenten van succes geeft. Op de lange termijn tast het je zelfbeeld aan en creëer je juist veel spanning en druk in je leven. Je zit hierdoor gevangen in een eeuwige Self- fullfilling prophecy.

Het Belang van Emotionele Intelligentie

Recent onderzoek toont aan dat emotionele intelligentie verantwoordelijk is voor ongeveer 58% van de werkprestaties.

Als leider is het cruciaal om je emotionele intelligentie te ontwikkelen om effectief met perfectionistische medewerkers om te gaan. Dit helpt bij het creëren van een omgeving waarin vertrouwen heerst en gezonde risico's worden genomen.

Conclusie:

Door perfectionisme te herkennen, bespreekbaar te maken en de juiste ondersteuning te bieden, kun je als leider bijdragen aan een gezond en productief team.

Focus op het ontwikkelen van zelfacceptatie en zelfwaardering bij je medewerkers, en creëer een cultuur waarin fouten maken wordt gezien als een kans om te groeien.

Over de schrijver
Wout Plevier focust zich al 27 jaar op Leiderschap. Via zijn mentoring-sessies leert hij ceo's, directeuren en directieteams om Amplitief leiderschap te ontwikkelen in veranderende omgevingen. Hij is expert in Amplitie & heeft hiervoor een aantal boeken, een leerportaal met 17 online trainingen leiderschap, een managementgame (Expeditie Amplitie) en een Spreekshow KERN! ontwikkelt. Hiermee bedient hij met veel inspiratie zijn klanten. Sinds 2020 interviewt hij leiders in zijn podcast Plevier & de Inspirerende Leiders. Inmiddels hebben ruim 170 ceo's, directieleden en kamerleden deelgenomen.
Reactie plaatsen