Positieve houding ontwikkelen. Onbetaalbaar voor bedrijf & talent!

Je ziet dat meer mensen moeite hebben met de tendens, dat je steeds productiever, slimmer moet werken en tegelijk allerlei regels moeten voldoen. Zeker millennials worden hier steeds kritischer naar en geloven in motivatie  van binnenuit voor de juiste balans. Maar daar moet dan wel aandacht aan worden gegeven. Werken aan een positieve houding is dus super belangrijk.

Want die grote behoefte aan voldoening of zingeving zorgt voor een belangrijke verschuiving in de omgang met dit aanstormend talent. In dit artikel wil ik één onderdeel benoemen wat vaak onderbelicht blijf en tegelijk voor een grote verschuiving kan zorgen:

Investeren in je positieve houding

Hoe je de dingen aanpakt, zeg maar. Of hoe je omgaat met bijvoorbeeld tegenslag of juist euforie. Dit is element is juist belangrijk in de beweging die in jou speelt rondom zingeving en het ‘lak hebben aan de bestaande regels’. Want uiteindelijk verlangt een millennial net zo goed naar waardering, groei en vooruitgang. En daar is meer voor nodig dan zingeving alleen.

Eigenheid in balans met een goede mindset

Eigenheid is goed maar een positieve houding net zo goed. Waarom? Omdat alles, letterlijk alles begint met verbinding. Verbinding die in de huidige wereld soms verdwenen lijkt. Te veel mensen raken vroegtijdig burn out (3,3 miljoen mensen in Nederland!), te veel mensen zijn verslaafd aan porno, alcohol, eten, drank (2,7 miljoen), veel mensen tinderen en grinden er op los (swipen is weinig verbindend). Kortom, veel dingen zijn een consumptiegoed geworden. Het nadeel: de verbinding is verdwenen.

‘To go your own path and do it with excellence’
Alex Hunnold

Wat kun je hiermee als millennial?

Vanuit een positieve houding ontwikkelt een millennial al op jonge leeftijd de eigenschappen die bijdragen aan langdurig geluk en succes. Veel millennials stellen echter heel hoge eisen aan zichzelf? Alles moet perfect zijn: de wereld, je baan, jijzelf, je relatie, het milieu, je werkgever… of je rol. En dat… brengt ook veel stress met zich mee. 35% van de millennials zijn al burnout. Dat is veel. Hoe kun jij dus overeind blijven? Door in verbinding te blijven met jezelf, je vrienden, familie en ook de wereld om je heen. Daar leven soms andere denkbeelden. Kijk hoe jouw positieve kijk kan aansluiten of kan helpen een positieve movement of andere kijk op de wereld te realiseren. Blijmoedige mensen hebben immers de wereld. Dus verbind en kom daarvoor ook in actie.

Hoe kun je als organisatie hiermee omgaan?

Je ziet dat dit bij steeds meer HR afdelingen centraal komt te staan in de vorm van bijvoorbeeld Chief Happiness Officers. Een positieve houding stimuleert immers. Het wordt dus steeds belangrijker hoe een persoon zich voelt op de afdeling en wanneer die de kans krijgt te investeren in het ontdekken van een houding die bij hem past komt neemt dit alleen maar toe.

Dit zorgt er namelijk voor dat iemand bewust werkt aan zijn unieke eigenschappen, waarden en tegelijk zijn onmogelijkheden leert te ontwikkelen. Hoe waardevol is het wanneer iemand tijd krijgt te investeren in zijn empathisch talent, ruimte voelt voor het laten zien van zijn vrolijkheid en tegelijk leert hoe hij beter om kan gaan met zijn onzekerheid of korte lontje?  Een positeve houding stimuleert!

Op die manier help je een millennial aan een betere bijdrage te leveren aan jou als bedrijf én in zijn ontwikkeling naar een mooiere toekomst. Hoe denk je dat hij of zij daarop terugkijkt?

Durf de ruimte te geven

Soms lijkt het alsof we bang zijn te investeren in iemands houding, omdat je er niet direct de vruchten van plukt en misschien leidt het er zelfs toe dat iemand weggaat bij het bedrijf. Maar wat als dit komt omdat dit beter bij  die persoon past? Dan heb je iemand onwijs vooruit geholpen. Oprecht andere helpen kan ook enkel als je het ego even loslaat en het grotere belang ervoor in de plaats zet. Jim Carrey heeft hier een prachtige speech over gegeven >>

Het vraagt het loslaten van de ‘Mijn, mijn, mijn’ gedachte en het omarmen van het ‘Give it’ principe. Hiermee ontstaat een soort ruilsysteem waarbij een jong talent zijn nieuwe inzichten, energie en volledige interesse geeft in ruil voor de kans om zichzelf beter te begrijpen en ontdekken.

Een bijzondere manier van samenwerken

Als bedrijf en talent op deze manier gaan samenwerken zijn de voordelen voor beide gigantisch. Zo ervaar je als bedrijf een jonge professional een ongekende betrouwbaarheid omdat je steeds beter ziet hoe hij of zij handelt vanuit zijn eigen waarde. Dit zorgt voor een prettige voorspelbaarheid in gedrag, waardoor je samen steeds betere keuzes kunt maken. Dit leidt weer tot een toename van de betrokkenheid van een millennial. Één van de grootste uitdagingen die bedrijven ervaren met deze doelgroep is de betrokkenheid en binding met de organisatie duurzaam vergroten.

Voor een jonge werknemer zorgt het ervoor dat hij zich veel vrijer voelt om zich te uiten en te laten zien. Daardoor zal hij zich veilig genoeg voelen om risico’s te nemen. Dit is één van de grootste uitdagingen van een millennial: lef tonen en durven te falen. Door een positieve houding kun je dit stimuleren. En ook het vertrouwen voelen om dit te delen met iemand waar ze van kunnen leren. Maar je moet ervoor in beweging komen >>

Ga voor de ultieme win-win

Zo zie je maar dat het investeren in de houding van jonge mensen zorgt voor win-win situaties. Zowel voor organisaties als voor millennials valt hier iets te halen. We hebben het dan nog niet eens gehad over de impact van dit gedrag en deze attitude als dit ook in andere sociale contexten wordt toegepast.  Mijn advies ga vooral voor sociale win-win en voor resultaten die de zachte factoren stimuleren: empathie, sociaal gezellig met elkaar omgaan, open communiceren in verbinding, de waarde inzien van ieders inbreng en idee, de nadruk leggen op samen creëeren en samen verantwoordelijkheid dragen. Doen we dat…dan wordt de wereld prachtig en bereiken we mooie resultaten in de ultieme win-win! We hebben een prachtig boek hierover geschreven 

Verbind, verwonder en kom samen in beweging!

Fijne week Frank!