Natuurlijke voorkeuren; werk jij ècht op je natuurlijke talenten?

Ik las een artikel op PW-net, waarin men het belang aangaf van ‘werken met en op je talent’. Het artikel beschreef ook dat dit weinig voorkomt, omdat de meeste mesen te weinig zelfinzicht hebben in wie ze werkelijk zijn. Sterker nog; tijdens schrijven van SLiM! ontdekten we dat slechts 30% van de Nederlanders op zijn nr. 1 talent werkt, een nog kleiner gedeelte echt weet wie hij of zij is en wat zijn natuurlijke voorkeuren zijn en dat daardoor slechts 12% van de Nederlanders met veel bezieling en overgave naar zijn werk gaat. 70% is wel tevreden over zijn werk. Maar tevredenheid en bezieling zijn 2 totaal verschillende emoties en staten van zijn.

Niet op je natuurlijke voorkeuren mogen werken

‘Wel beter zichtbaar zijn dus vanaf nu.’ Zo eindigt een positief verlopen voortgangsgesprek met je manager. Na een aantal fijne complimenten over je uitstekende functioneren, gloei je helemaal van de mooie woorden en je staat klaar om met een positief gevoel het gesprek af te ronden. Tot je nog een aantal laatste adviezen mee krijgt, waarvan de belangrijkste: Het is toch wel erg belangrijk, als je wat meer van je laat horen.

Wanneer je introvert bent, is dit je ongetwijfeld overkomen. Of je nu meer moest laten horen, beter zichtbaar mocht worden of dat iedereen benieuwd was naar jouw mening. Of dat je als extravert wat beter moet leren luisteren, want je treedt zo veel op de voorgrond.

Vooropgesteld, ik ben een voorstander van leren en jezelf continue blijven ontwikkelen. Maar weg-bewegen van je natuurlijke voorkeuren om in iemand ander zijn denkbeeld te passen, is vrijwel nooit een goed idee. Je houdt het namelijk simpelweg niet vol en je zult er ook nooit echt goed in worden.

De hockeycoach Marc Lammers focuste vooral op de talenten van iemand: ” iemand die een slechte backhand heeft en een goede forehand, train je vooral op zijn forehand, want de back-hand zal nooit een 10 worden. De forehand kan zijn grootste wapen worden waarin hij of zij uitblinkt”.

Bottom line komt het op hetzelfde neer: Zij verwachten dat je meer op de voorgrond treedt.

Laat je geen onzekerheid in je schoenen schuiven

Veel introverte mensen verschieten van kleur als ze dit horen. Je krijgt het gevoel alsof je iets verkeerd doet en je voelt vaak ook wel aan dat het niet bij je past. Je hebt daarvoor net gehoord hoe goed je je werk doet en waar de organisatie allemaal tevreden over is. Die tegenstrijdige boodschap valt lastig te rijmen, vooral omdat je niet begrijpt wat er mis is. Je hebt je werk toch goed gedaan?

Besef je op zo’n moment hoe groot de kans is dat je de onzekerheid van een ander in je schoenen geschoven krijgt. Dit werd mij pas duidelijk, toen mijn coach uitlegde hoeveel mensen nerveus worden als je aandachtig luistert en niets zegt. Ze voelen dan aan, dat jij de leiding over het gesprek hebt, terwijl ze zelf met informatie blijven strooien.

Hoe ga je hier dan mee om?

Duidelijkheid is in dit geval de beste remedie. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt, dat je niet de behoefte hebt constant zichtbaar te zijn en jezelf uitgebreid te profileren door je succes te showen. Leg hierbij ook uit wat voor jou wel belangrijk is en op welke manier je graag een bijdrage levert. Dit is best een beetje spannend en het levert je veel op. Samen kun je waarschijnlijk wel een goede manier vinden, hoe je laat zien welke bijdrage je levert.

Zonder dat je moet gaan doen alsof je interesse hebt in details, terwijl die je echt helemaal niets kunnen schelen, omdat je vooral kijkt naar de grote lijn die je vervolgens kraakhelder uitlegt tijdens een meeting van 10 mensen.

Of als je merkt dat je heel goed kan luisteren naar anderen en in 1 zin kan samenvatten wat ze bedoelen te zeggen. Zorg er dan samen voor, dat je samenwerkt met die veel pratende collega.

Hierdoor ben je van absolute meerwaarde voor je collega’s, je team en de organisatie waar je werkt. Terwijl je ook doet waar je goed in bent.

Hoe kun je als manager en organisatie hiermee omgaan?

Er gaat veel veranderen in werkend Nederland. Niet enkel zullen er veel banen die we nu kennen verdwijnen, ook de manier van hoe we omgaan met talenten en hoe talenten naar organisaties kijken zal drastisch veranderen. Talenten willen vooral zichzelf kunnen zijn. Organisaties dienen hierin te faciliteren om ziekte of groot verloop van personeel te voorkomen. Zeker in deze tijd waar de banen voor het oprapen liggen.

Wat adviseer ik je daarom. Profileer je medewerkers en leer waar hun werkelijke voorkeuren, talenten en valkuilen liggen. Ontdek hoe ze omgaan met stress en facilliteer hen door de juiste mens op de juiste plek te zetten.

Voer niet zomaar functioneringsgesprekken maar voer door het jaar heen vooral het goede gesprek. Een gesprek over natuurlijke talenten en hoe je als team elkaar hierbij kunt helpen. Toon vooral ook interesse in de mens achter de werkende professional en draag zorg voor opleidingen precies op maat van de wensen, interesses, behoeften van de medewerker. Stop met opdragen van jouw perspectief over hoe het zou moeten en kijk beter wie je als professional voor je hebt en zoek dan samen naar oplossingen.

Stop te verlangen dat mensen zich anders voordoen dan ze zijn

Als organisatie is het belangrijk de mens meer te waarderen en niet van hem / haar te verwachten, dat ze zich heel anders moet gedragen, dan wat er in hun natuurlijke voorkeuren past. Sommige mensen zijn het best achter de schermen of tussen de coulissen. Die floreren als ze anderen helpen op het podium het beste van zichzelf te geven. Anderen praten veel en dat geeft hen energie. Natuurlijk kunnen mensen een stukje finetunen en aanpassen. Maar niet te veel, want dan gaat het ten kostte van hun energie en effectiviteit van denken en handelen.

We willen allemaal de duurzame inzetbaarheid van talenten verhogen, maar dit betekent dus ook dat je als organisatie de wijze hoe je talentontwikkeling aanvliegt wezenlijk verandert. Lees hier maar eens wat de oorzaken zijn van stress, groot verloop in personeel en een lage betrokkenheid bij het gezamenlijk doel >>

Hiermee ontstaat een win-win situatie voor zowel de professional als de organisatie, die daardoor de juiste combinaties kan maken. Het is onmogelijk om van mensen te vragen zich in een bepaald keurslijf en vakje te proppen. In ons boek SLiM! leren we, mensen zoals jij, hoe ze zelf 100% vitaal kunnen worden. De belangrijkste les is: neem je persoonlijke missie-statement als uitgangspunt en werk en leef vanuit je natuurlijke voorkeuren en talenten. Bouw daar routines omheen die jou dienen het beste uit jezelf te laten zien. Alle onderzoeken wijzen uit dat dit in de meeste gevallen tot de beste resultaten leidt.

Conclusie: focussen op natuurlijke voorkeuren werkt beter

Het is belangrijk voor jou als professional, als ook voor je team en organisatie, te eten welke mensen je aan boord hebt en wat hun natuurlijke voorkeuren, valkuilen en talenten zijn. Daardoor kun je samen veel beter op goede samenwerking sturen, de juiste talenten op het juiste moment benutten en een klimaat creëren waarin iedereen beter samenwerkt. Simpelweg omdat iedereen houdt van een werkplek waar hij 100% zichzelf kan zijn.

Het plezier en de productiviteit van je team neemt hierdoor toe en je merkt direct dat iedereen zich beter op zijn / haar plek voelt. En is dat niet precies wat je wilt geven aan iemand; een liefdevolle werkplek, waar je samen tot de beste resultaten komt?

 

Veel succes en plezier!

Frank