Je toegevoegde waarde verhogen als leider, doe jij dit dagelijks?
Inspirerend leiderschap? Hoe verhoog je je toegevoegde waarde als leider?
Dit thema vormde de basis voor mijn gids voor topleiders, genaamd KERN! Ik heb ooit een blog geschreven over de vraag: “Hoe verhoog je je toegevoegde waarde?”. Schijnbaar vinden heel veel mensen dit interessant, want hij is 159.000 keer gelezen.
Wat betekent toegevoegde waarde?
Toegevoegde waarde schuurt natuurlijk aan tegen: jouw talenten: of je ze goed benut authenticiteit: of je jezelf bent tijdens dit proces en of je in staat bent om liefdevolle relaties op te bouwen en samenwerkingen succesvol te maken. We zijn immers niet alleen op de aarde:) energie & vitaliteit: lukt het je ook dit te manifesteren in goede positieve energie?
Zonder stress en juist veel flow.
Flow ontstaat als je ambitie-droom hoog is en je ook de talenten hebt om dit te verzilveren, waarbij je euforische energie ervaart en de tijd vergeet. Leuk detail is dat volgens een recent onderzoek 25% van de mensen een baan heeft met werkelijk 0% toegevoegde waarde. Ai, dus kijken en bespreekbaar maken van waarde is dus ook belangrijk. Verhoog je toegevoegde waarde: persoonlijk, als team en organisatie
Het zakelijke landschap is natuurlijk een arena van constante verandering en innovatie. Dus dit thema speelt ook daarin een grote rol. Een recente studie onthulde dat maar liefst 91% van de managers zich overweldigd voelt, bij het bepalen van de juiste richting om hun teams te empoweren en effectieve processen te leiden.
Voor CEO's, directeuren en leiders betekent dit dat er een eeuwige zoektocht is om niet alleen hun eigen waarde te optimaliseren, maar ook de waarde van het team en de hele organisatie. De formule van toegevoegde waarde "De toegevoegde waarde per werknemer is het door de onderneming opgewekte inkomen", zo luidt de definitie.
Maar wat betekent dat in een tijdperk van technologische vooruitgang en automatisering? Het vraagt of we binnen uw organisatie de menselijke capaciteiten optimaal benutten.
Zijn we in staat om onze teams te laten floreren?
Ik denk dat we er nog meer uit kunnen halen. Elke mens heeft namelijk talenten. Maar we overschatten en onderschatten onszelf te vaak. Kennen onszelf te weinig om er voor te gaan staan. Hebben er ook hulp en support bij nodig, om uit het " doe maar normaal, dan doe je gek genoeg-credo" te stappen.
Vier tips voor maximale toegevoegde waarde
Ik geef altijd vier ijkpunten mee, als we het hebben over vergroten van toegevoegde waarde:
- Neem passie als leidraad: leiderschap vereist dat we werken met overtuiging en enthousiasme. Een gepassioneerde aanpak vergroot niet alleen onze eigen effectiviteit, maar inspireert en motiveert ook anderen. Ontdek jouw brandpunt van passie en maak het de kern van je dagelijkse bezigheden.
- Zorg voor duidelijkheid, gebruik je kompas: een kristalheldere visie is onontbeerlijk. Organisaties raken vaak verstrikt in vage doelstellingen of wisselen van koers zonder duidelijke richting. Kies bewust en met vastberadenheid jouw richting, en betrek je team bij elk facet ervan.
- Waardering van eigenwaarde: zelfreflectie kan lastig zijn. Echter, als leider en als lid van een team, bezit je unieke kwaliteiten. Herken, waardeer en benut deze ten volle voor de groei van je organisatie.
- Positieve intentie en integriteit in nakomen van afspraken vormen de basis. Dan helpt het ook om je talenten, kennis en ervaring op de juiste manier en met juiste timing in te zetten. Plus het helpt ook als je tot resultaten komt. Dit maakt je geloofwaardig en schept vertrouwen!
Conclusies:
Zelfkennis is onmisbaar: om je toegevoegde waarde te versterken, moet je eerst begrijpen wat die waarde inhoudt. Reflecteer, vraag om feedback en omarm het leerproces.
Duidelijkheid genereert kracht: een duidelijke visie, zowel persoonlijk als organisatorisch, versterkt de focus, motivatie en effectiviteit. Vaak ontbreekt die, getuige dat maar 18% van de organisaties dagelijks stuurt vanuit een heldere strategie & gefundeerde visie en missie.
Koester de gemeenschap: het ware potentieel van een organisatie ligt in haar gemeenschap. Het is aan ons, de leiders, om een cultuur van waardering, ontwikkeling en samenwerking te bevorderen. Leiders moeten dus ook community builders zijn.
🔍 Verken dieper met ons
Wil je leren hoe je Amplitie in leiderschap kunt integreren en dieper ingaan op deze inzichten en hun toepassing in een leiderschapscontext? Neem dan deel aan onze online masterclass Amplitief leiderschap of wil je een persoonlijk advies: boek een strategiegesprek. Ontdek hoe je als amplitief leider het beste uit je team kunt halen. Ook heel geschikt voor je DT om de strategie sterker te maken.
Bepaal zelf je tijd en doe mee aan de online masterclass >>>
Plan je persoonlijke strategiegesprek >>