Betrokken medewerkers ... zo maak je je organisatie en jezelf meer betrokken!

Betrokken zijn bij je werk… gemakkelijk of moeilijk? Ken je het gezegde: als je doet waar je van houdt, dan hoef je geen dag in je leven meer te werken? We snappen dit wel maar komen er niet altijd even goed aan toe. Ook willen we als organisatie graag betrokken medewerkers maar we laten de participatie, autonomie, werkelijke interesse in medewerkers, aanbieden van opleiding op maat en bewaken van de balans werk-privé gewoon terugzakken (duurzame inzetbaarheid is afgelopen jaar met 5-9% teruggezakt *Arbonet).

Betrokken bij jezelf en bij je werk

Slechts 12% van de mensen werkt met bezieling. Slechts 9% zegt echt plezier te ervaren in zijn werk. Ik vind dat menselijk maar ook wel een raar en ik vind het een erg laag getal. Betrokken zijn bij je werk. Hoe doe jij het nu? Ben jij bezield van je werk? Ga je graag naar je werk? Heb je een duidelijke ambitie waar je met je loopbaan op af koerst? Ben je nog in de goede balans en vitaal? Voel je je betrokken bij wat je doet? Bij wat je organisatie doet? Nee? Lees dan verder of neem gewoon vrijblijvend contact met ons op voor een inspirerend gesprek.

Bedrijven beginnen dit nu ook belangrijk te vinden

Bedrijven besteden hier nu ook meer aandacht aan. De talent-pool wordt kleiner. Men snapt dat men iets meer nodig heeft dan enkel goede basisvoorwaarden om talenten naar zich toe te trekken, optimaal te laten presteren en vooral ook te behouden. Voor de crisis van 2007 was goed salaris en basisvoorwaarden veelal genoeg, Tijdens de crisis ontdekte men dat professionals met bezieling de extra stapjes wel zetten. Na de crisis kwam men er achter, dat men op zoek is naar professionals, die vooral ook betrokken zijn bij de ambities van de organisatie. En dit dient weer aan te sluiten bij interesse voor de professional: waar voelt die zichzelf betrokken bij? Wat is zijn persoonlijke ambitie?

Maak je organisatie aantrekkelijk

Om betrokken te raken bij een organisatie, dien je wel een aantal dingen in te zetten, die je organisatie aantrekkelijk en aanlokkelijk maken:

  1. helderheid en goede basisvoorwaarden
  2. aantrekkelijke werkomgeving en duidelijkheid over de realistische cultuur
  3. de mogelijkheid om mee te participeren in concrete uitvoering van werk
  4. genoeg autonomie om werk en werkplek zelfstandig in te delen
  5. werkelijke interesse in de mens achter de professional
  6. opleiding op maat van de behoeften en wensen van de professional
  7. inspirerend/ coachend leiderschap (68,2% ervaart zijn leidinggevende als demotiverend)
  8. een werkplek waar men zich thuisvoelt en men kan zijn zoals men werkelijk is
  9. een match tussen de missie en waarden van de professional en de organisatie (er wordt nog veel naar taakbekwaamheid gekeken bij werving en te weinig naar mission match, natuurlijke voorkeuren en hoe men elkaar dan kan versterken).

Je raadt het al. Het ene versterkt het andere. En eigenlijk zijn al deze dingen goed om betrokkenheid te vergroten.

Is dit op orde dan kun je je ook richten op passie = bevlogen en betrokken werken.

Als je bevlogen werkt en betrokken bent bij wat je doet, dan voelt het niet alsof je aan het werk bent. Veel mensen maken echter een denkfout. Ze denken dat het er automatisch moet zijn. Ook gebruikt men het vaak als een excuus. “Waarom zou je tijd en moeite in iets stoppen, als je er niet van houdt?” Soms moet er ook gewoon iets praktisch gedaan worden. Je kunt dan beter kijken hoe je het zo slim mogelijk afhandelt.

Mensen die werken en leven met passie, zetten vaak al kleine stappen vooruit om dat doel te bereiken. Sommige mensen duiken niet direct in een carrière maar starten onmiddellijk met doen waar ze van houden. in sommige beroepen is het bijna evident. Hun passie komt tot uiting in hun beroep: verplegers, trainers, kunstenaars, rouw begeleiders, muzikanten. Wat hebben deze mensen gemeen?

Zingeving gekoppeld aan een duidelijk doel

Het antwoord is: zingeving. Ze doen de dingen die zin geven aan leven en werken en gebruiken dit als brandstof om richting te geven en de juiste beslissingen te nemen, op basis van doen waar je echt van houdt. Je wordt dan meteen betrokken bij de activiteit. Jij kunt dit nu ook al. Denk maar eens na: “waar word ik blij van en wat kan ik vandaag meer, minder , niet en nooit meer doen om dit te activeren. Denk in kleine stapjes. Waarom? Omdat kleine stapjes eenvoudiger te realiseren zijn. dan een groot plan waar je 3 weken aan hebt lopen werken.

Nog meer fijne maar soms wel moeilijke vragen

De volgende vragen prikkelen ook je passie. Neem eens een rustig moment vandaag en denk eens rustig na: “Wat is mijn innerlijke potentieel, en wat zijn mijn diepste talenten? Wat zeggen anderen dat ik goed kan en waar ik fijne complimenten over ontvang” “Waar vind ik zelf dat ik onderscheidend ben of toegevoegde waarde versterk?”. “Wat kan ik vandaag doen om meer daarvan te ervaren”.

De juiste vragen sturen je gedachten om de juiste antwoorden te vinden over jouw identiteit, waarden en hetgeen te ontdekken waar je het meest om geeft. Betrokken zijn is namelijk een mooi samenspel tussen je denken, communiceren, doen, voelen en handelen. De waarheid is dat je dit niet moet uitstellen naar morgen maar er gewoon eens tijd voor mag nemen, om daar rustig over na te denken. Wees hier betrokken bij. Vervolgens kun je dan kleine beslissingen nemen die je de goede kant opzetten. Als je dit moeilijk vindt, dan helpt onze tool VIP24 om je dat inzicht te geven.

Wat heb je nodig om vooruit te bewegen?

Je hoeft niets te doen voor verandering. Dit gaat geheel vanzelf. Doe niets en er is

daarna toch iets verandert. Wacht lang genoeg en er is wezenlijk iets verandert, enkel waarschijnlijk niet de verandering waar je op gehoopt had. Neem dus het heft meer in eigen hand en kijk hoe je voortgang kunt boeken. Dit vergt een plan, een strategie en de juiste consistente gewoonten, rituelen om uiteindelijk de gewenste resultaten te krijgen.

We zeggen bij SLiM! altijd; “krijg inzicht in jouw missie, waarden en identiteit, dan weet je wat er bij je past en wat je koers kan zijn. Activeer dan je talenten en dingen waar je blij van wordt, dan krijg je flow en sneller resultaat. Vindt daarvoor de juiste routine van leven en werken, dan houd je het ook langdurig vol. Zorg ervoor dat je life fit en vitaal blijft en je hebt ook de energie om dit goed te manifesteren. Logisch? Ja toch!

In de SLiM! show krijgen we altijd mooie interacties, reacties en vragen hierover. Het is een onderwerp dat toch veel mensen boeit.

Het volgende drie stappenplan helpt je in ieder geval al een stap vooruit

1. Maak een plan om te doen waar je van houdt

De eerste stap in het ontwikkelen van een carrière waarin je houdt van wat je doet, is door helder na te denken over je doel. Wat machtigt u? Wat zou je willen dat je elke dag wakker kon worden en doen? Voor sommige mensen helpt het misschien anderen. Voor een ander persoon is het mogelijk dat hij zijn gedachten en gevoelens op een creatieve manier kan uiten. Anderen zijn op zoek naar dingen zoals reizen of tijd doorbrengen met hun familie. Als je echt nagedacht hebt over je uiteindelijke doel in het leven, overweeg dan hoe je het zult bereiken.

Tenzij je in geld geboren bent, zul je moeten werken om te kunnen doen waar je van houdt. Begin met een plan. Hoe kun je je ware doel bereiken door te werken? Hoe kun je die interesse combineren met een carrière in de echte wereld? Plan hoe u uw visie kunt realiseren.

2. Volg een duidelijke strategie en stappenplan, om te kunnen doen waar je van houdt

Als het goed is, snap je ook dat je nooit van punt a: “is dit het nou”  direct naar punt z: “de droombaan en je droomleven gaat”. Het vergt consistent de juiste dingen doen.  Hoe bouw je efficiënt je loopbaanpad op naar de baan waar je van houdt? Ik zal eerlijk tegen je zijn. De meeste mensen hebben moeite of zelfs geen antwoord op de volgende vragen: ” wat is je nr. 1 talent en draag je het elke dag uit?” “wat is jouw loopbaanplan voor de komende 2 jaar?”.

De meeste mensen hebben een baan

Slechts een handjevol mensen kan hier gericht antwoord op geven. Daarom hebben de meeste mensen ook een baan! En gaan de meeste mensen ook naar hun werk, waar ze taken uitvoeren en hard moeten werken. Wellicht zie je ook de relatie naar de hoge stress- en burnout rate, die veel mensen ervaren.

Versnel het proces

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om dit proces te versnellen.

  1. Zoek een rolmodel, die al succesvol doet wat jij ook wilt doen en leer zijn manier om te zetten naar jouw persoonlijke route voor succes. Waardoor kan hij wel doen waar hij van houdt?
  2. Gebruik een coach. Wij zijn passioneel om je SLiM! zo effectief mogelijk naar je droombaan te brengen. We leren hoe je tijd en rust genereert om te focussen op je einddoel en een strategisch stappenplan te definiëren waarbij je in korte tijd je doel ook daadwerkelijk bereikt. Wees niet verlegen en bel ons gerust om je case voor te leggen. We hebben prachtige inzichten die direct bruikbaar zijn.
  3. Bereik je niet direct je resultaat. Denk in kleine stapjes en geef niet op als het een keer tegenzit. Evalueer, leer ervan en finetune je aanpak. Wat ging al goed? Wat kan nog beter? Hoe ga ik nog meer effect bereiken. Soms gebruik je al deze 3 tips tegelijkertijd. Het belangrijkste is dat je toegewijd en betrokken bent om jouw droomdoel ook ècht te bereiken. En soms, heb je ook een beetje coaching van een coach/ mentor nodig om je het extra zetje te geven. Uit onderzoek blijkt ook, dat mensen die deze drie dingen gebruiken: meer tevreden zijn over en bewuster zijn van de stappen in hun carrière, meer verdienden, meer promoties meemaakten en meer geluk ervoeren.
  4. De meeste mensen hebben geen of te weinig zelfinzicht in hun natuurlijke voorkeuren qua interesses, vaardigheden, waarden en persoonlijkheid. Laat staan dat ze dit goed weten vorm te geven in hun werk en leven. Door zelfinzicht weet je welke beslissingen beter bij je passen en welke mogelijk een grotere kans van slagen hebben. Rust nemen en denktijd plannen bekrachtigd dit nog meer.

3. ontwikkel de juiste positieve gewoonten die bij jou èn je droombaan passen

Okay, je snapt dus dat verandering soms tijd kost en dat je soms aanpassingen in jezelf en soms ook in je omgeving dient te doen om je uiteindelijke doel te bereiken. DOE dan ook consistent de juiste dingen en ontwikkel een ritueel, een setje gewoonten die je automatisch een goede uitkomst geven. Ik volg zelf consistent de volgende routines om in mijn juiste flow te komen:

  • Ik douche koud
  • 6 keer per week 30 minuten rustig lopen
  • 3 keer per week sport ik intensief.
  • Koud af douchen om mijn immuunsysteem een boost te geven
  • Ik drink elke morgen 2 glazen heet water met citroenolie (lekker en gezond).
  • 20-30 keer per jaar spreek ik voor groepen van 50 – 1500 mensen over werken en leven vanuit talent& plezierig (samen) werken.
  • Mijn klanten volgen een goed stappenplan om talenten succesvol te ontwikkelen. Dit verbetert de resultaten maar vermindert ook aanwezige stress.
  • Ik geef energieke en interactieve presentaties.
  • Via Kanban methode en via Asana houden we systematisch de stappen in mijn verkoop bij. Elke dag definiëren we de volgende stap die ons dichter bij ons hoofddoel brengt.
  • Ik luier regelmatig en draai elke dag tempo terug om goed te kijken waar ik sta en wat mijn volgende stap kan zijn.
  • Regelmatig trainingen volgen en elk jaar begeleiding door een coach, die me helpt bij iets wat ik zelf moeilijk vindt maar wel wil leren.
  • Elke dag vergroot ik mijn netwerk online en offline door persoonlijke gesprekken, telefonisch contact, interactieve webinars, inspirerende blogs en vlogs.

Het zijn simpele dingen, die voor mij goed werken maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan mijn koers en loopbaan.

Wil je dit ook leren? Doe dan 2 dingen:

1. verander vandaag al 2 kleine dingen, die een verandering in je patroon geven en die ook passen bij datgene waar jij van houdt. Een Finse hoogleraar zei ooit op een seminar: “vraag jezelf elke dag af, waarom doe ik dit zo? Is er een leukere, betere, meer inspirerende manier? Volg het dan ook op door het daadwerkelijk te DOEN! Dit zijn geen grote veranderingen maar kleine stapjes, die je stimuleren nog een klein stapje extra te zetten!”.

2. Bel of mail me gewoon eens voor een leuk gesprek. Je zult merken dat ik veel inspiratie te geven heb!

 

Leef je dromen, werk met bezieling en benut je nr. 1 talenten!

Wout