Problemen van deze tijd overwinnen: stress, slapeloosheid, te veel info...

De problemen van deze tijd slurpen energie. We hebben het niet altijd even goed door. Hoe zit dat?

 

 

Iedere dag start met energie. Elke mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie die hij kan verbruiken. is de nergie op, dan moet de mens opnieuw opladen door te rusten, hersteltijd in te plannen en/ of te slapen. Door problemen van deze tijd, lukt dat opladen steeds minder goed. 

Problemen van deze tijd

De problemen van deze tijd zijn eigenlijk luxe problemen. We zijn welvarend en we worden overladen met keuzes. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig moeite om grip te houden op hun leven. Kunnen we eigenlijk al deze zaken wel onder controle krijgen?

Ik ben niet zo’n voorstander van zaken onder controle houden. Wellicht omdat het minder goed bij mijn persoonlijke voorkeuren past, maar ook omdat controle duidt op systematisch moeten kaderen en in de ban houden van iets.

Vaak lukt dit dan ook niet. De problemen van deze tijd kunnen ècht anders aangepakt worden. Het vergt wel een andere mind-set. Een mind-set die flexibel en open is.

Waar hebben we eigenlijk mee te maken. Het zijn er meer maar ik noem de vijf meest voorkomende problemen!

Hoge snelheid

De snelheid van de maatschappij neemt steeds meer toe. De hoeveelheid informatie verdubbelt elke 7 maanden. We proberen bij te blijven maar eigenlijk kan ons brein dit niet meer aan.

Minder slaap

Door de komst van “ de blauwe schermen” in smartphones, computers en tablets, slapen we 15% minder t.o.v. van 5 jaar geleden.

Perfectionisme

We proberen een perfectionistische norm na te streven op veel gebieden in ons leven. “De structuren, die we samen gebouwd hebben, voelen eerder belemmerend dan bevrijdend aan”; zegt een Quote uit de trendrede 2018. Veel mensen putten zichzelf hierdoor uit.

Negeren negatieve emoties

Mensen negeren vaak hun emoties en de signalen die hun lichaam afgeeft. “Druk zijn is toch goed? Kom op, we gooien er gewoon een schepje bovenop!”.

Te lang doorgaan zonder verandering in perspectief

Het lichaam geeft bij negatieve stress vier signalen af: fysieke pijn, mentale stress, negativiteit in taal en gedrag. Als de draaglast te groot wordt en onze draagkracht te klein is, dan slaat dit om naar enorm energieverlies en soms erger; mensen worden ziek. Hoe komt dit? De belangrijkste reden is dat we rationeel deze problemen proberen op te lossen, terwijl 95% van stress bepaald wordt door het gevoelscentrum in je brein. Veel mensen negeren hun gevoel en dat leidt bij langdurig misbruik tot problemen. Nu kunnen we best veel aan. Maar als ons denkbeeld over de stress niet verandert en de situatie blijft hetzelfde, dan kan stress echt schadelijke gevolgen hebben.

Hoe dan wel?

Voor SLiM! hebben we drie onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek werd gehouden onder 20.000 mensen naar de snelste en meest effectieve manier van leren. Door een effectieve leerstijl kunnen we mogelijk de problemen van deze tijd pareren. Het tweede onderzoek richtte zich op een groep van 150 bejaarden en zocht naar “De formule” om vitaal of juist niet vitaal te zijn. Het derde onderzoekje waren interviews met 163 succesvolle mensen naar hun routine voor succes. We identificeerden wat hen vitaal maakt. Ook signaleerden we wat de problemen van deze tijd juist verergert.

De uitkomsten hebben we verzameld in een model: de vitaliteit- / gelukspiramide. Er bestaat namelijk een sterk verband tussen de volgende elementen:

  1. Wat is je levensdoel en geef je hier actief vorm aan?
  2. Wat is je nr. 1 talent en draag je dit elke dag uit?
  3. Ben je in voldoende mate bezield van wat je doet?
  4. Heb je in jouw levensfase de juiste routine gevonden van leven en werken?
  5. Ben je 100% vitaal? Wij noemen dit LIFE-FIT.

Dit is geen optelsom maar eerder een vermenigvuldiging. Zo geeft een score van 75% op alle vijf de gebieden een vitaliteit-score van 75% x 75% x 75% x 75% x 75% = 24%. Je ziet dit terug in het model:

Hoe werkt dit model?

De uitkomst van het model is simpel en vergt gewoon een eerlijk antwoord. “Hoe scoor jij op de verschillende onderdelen en wat kun je meer, minder en niet meer doen, om te zorgen dat je vitaliteit en geluk toeneemt?

Ons credo is doen!

Het credo van SLiM! is namelijk DOEN. Wil je je bezield voelen? Doe bezieling! Wil je inspiratie in je team? Doe inspiratie! Wil je energie in je omgeving? Gebruik activerende werkvormen, die iedereen gaaf vindt en die energie geeft aan je team! Wil je je fit voelen? Beweeg!

Gebruik je talent

Het is daarbij belangrijk om zo veel mogelijk gebruik te maken van jouw talent en de talenten van anderen. Zorg dat je zelfinzicht krijgt in wat jouw talenten zijn. Voor leidinggevenden en HR professionals is het belangrijk dat ze weten:

  1. welke talenten ze in huis hebben.
  2. hoe ze deze talenten kunnen ontwikkelen?
  3. wat ze kunnen doen om professionals te versterken door talenten te laten samenwerken.
  4. op welke manier ze talenten gemotiveerd kunnen houden om voor hen te blijven werken.

Hoe doen we het eigenlijk in Nederland?

In Nederland werkt maar 30% op zijn nummer 1 talent. Slechts 12% van de Nederlandse bevolking is bezield van zijn werk. Maar 20,4% gaat met plezier naar zijn werk. Door multitasken is maar 26,4% ècht productief. 51% van de Nederlandse bevolking is standaard negatief. We zijn de nr. 1 in Europa op gebied van demotiverend leiderschap. 1,1 miljoen mensen hebben een burn-out. 3,3 miljoen mensen zitten tegen de grens aan van een burn-out. En toch zitten we onderaan de burnout ladder in Europa. We doen het helemaal niet slecht. Huh? 70% is tevreden over zijn werk. En dat … is iets totaal anders, dan dat je met èchte passie en vol positieve energie aan het werk bent.

Jij bent het startpunt!

Kom op zeg! Dat kan ècht anders. Natuurlijk zeg je, dat is ook zo. Maar even wakker worden, dat startpunt ben jij!

Jij kunt het lichtend voorbeeld worden voor je omgeving om:

  • energie te genereren
  • bezieling te activeren
  • oog voor talent zichtbaar te maken
  • mensen te inspireren hun talenten te tonen
  • hen te inspireren er consistent 100% voor te gaan
  • mensen soms te adviseren buiten de organisatie te gaan kijken omdat ze daar meer uit hun talenten kunnen halen
  • af en toe eens gas terug te nemen en weer op te laden.

Wees SLiM!

Bij dit proces spelen in je brein de spiegelneuronen en attributie een essentiële rol. Geef het goede voorbeeld en velen zullen volgen. Wees energiek en inspirerend en er zal een positieve cyclus tussen jou en je leerlingen ontstaan.

We geloven dat dit hetgeen is wat in de maatschappij te veel ontbreekt. SLiM! is een acroniem voor: wees sympathiek, luisterend, inlevend en motiverend naar jezelf en anderen!

Genoeg zelfinzicht?

Je dient hiervoor pro actief en voldoende zelfinzicht te hebben. De volgende vragen helpen jou: wat zijn mijn talenten en durf ik ze ook actief uit te dragen? Snap ik wat mij bezieling geeft en activeer ik dit elke dag? Leef en werk ik volgens een routine, die me de juiste balans geeft? Geef ik regelmatig positieve feedback aan mijn omgeving: authentiek en welgemeend? Ontwikkel jezelf, verdiep jezelf, maak fouten en leer! Kortom, DOE!

Hoe nu verder?

Ontwikkel een andere mind-set. Vraag je elke dag kort af: ”waarom doe ik dit op deze manier? Is er een manier die gaver of beter is en die mij en anderen meer plezier en resultaat geeft?”. Ontwerp routines (=discipline), die dit consistent tot leven wekken. Liever elke dag een beetje het juiste doen, dan een hele tijd niets doen en dan proberen de schade in te halen.

En… meer concreet

Meld je aan voor onze SLiM! toolkit en zet direct je eigen talenten en de talenten van je teamleden in actie. Je kunt onze SLim! tool-kit boordevol checklists, ebooks, gave gratis trainingen hier aanvragen >>

Ten slotte een wijze les

De consistente stroom van emoties die je voelt, bepaalt de kwaliteit van jouw leven. Als jij consistent bezieling en talent activeert, dan wordt dat de norm en dus de kwaliteit van je leven. En wederom…jij bent het startpunt voor verandering in je omgeving. In de SLiM! show leren we veel mensen deze lessen. Eigenlijk weten we het wel. Enkel we DOEN het vaak niet. We wensen je heel veel plezier en energie toe! 

* Inspiratie Bron trendrede 2018

**Arbonet