Millennials ontwikkelen: hoe bied je ze hulp aan om belemmeringen aan te pakken?

Millennials ontwikkelen, het blijft een mooi proces. Zij ervaren net als elk ander mens, regelmatig belemmeringen. Er is altijd wel een belemmering. Je kent het vast, de eerste stap is vol goede moet gezet en dan doemen er ineens allerlei rampscenario’s op (in je hoofd). Iedereen reageert anders en juist daarom is het interessant, hoe jij zelf invloed kunt uitoefenen om gemakkelijker met belemmeringen om te gaan. Zodat jij de eerste stap zet én JIJ daarna je weg verder durft te blijven volgen.

Wat wil ik nu echt met mijn leven …?

Millennials ontwikkelen gaat nog beter als ze antwoord kunnen geven op deze levensvraag. Er is zo veel te kiezen en wat past nu werkelijk bij mij? Het is fijn als je weet wie je bent, wat je talenten en ook valkuilen zijn en hoe je slim om kunt gaan met belemmeringen.

Veel mensen doen maar wat. De meeste mensen hebben geen duidelijke koers, geen helder beeld van hun toekomst, geen inzicht in hun eigen talenten. Dan is het credo; niet stil staan maar juist onderzoeken.

In de zoektocht naar de ideale baan of bepalen van een droomreis of vinden van een toffe relatie, leer je als mens juist wie je werkelijk bent en wat er wel en wat er niet bij je past. Je ontdekt dan precies wat je goed kunt, waar je belemmeringen ervaart en hoe je daarmee omgaat.

De manier hoe je tegen dit proces aankijkt, maakt een gigantisch verschil: zie je je belemmeringen als een kompas, welke je helpen op koers te blijven? Of ervaar je enkel de negatieve effecten?

Zoals vuurtorens de schepen waarschuwen

… zijn belemmeringen nuttige signalen om bij te blijven sturen naar de juiste bestemming. Dit proces begint met accepteren dat er altijd belemmeringen ontstaan en je hier niet onderuit komt. Hoe overtuigd je ook bent van de juiste route: “life will fuck you up sometimes”. Het is dan lekker, als je die lastige belemmeringen beschouwt als goede vrienden waar je iets van kunt leren.

Dit lijkt een heel persoonlijke kwestie maar het is juist voor organisaties onwijs interessant om jong talent hierbij te helpen. Hoe zorg je er anders voor, dat het proces van Millennials ontwikkelen op de juiste manier verloopt? Millennials ontwikkelen kost gewoon tijd. Veel werkgevers stappen hier wellicht iets te gemakkelijk overheen. In de huidige tijdsgeest kom je daar echter niet meer mee weg. Millennials zijn namelijk loyaal als ze merken, dat je oprecht een bijdrage wil leveren aan hun ontwikkeling. En… talent is schaars. Millennials ontwikkelen betaald zich dubbel en dwars terug.

Millennials ontwikkelen werkt goed met de juiste begeleiding

Het eerste onderdeel wat je als organisatie voor elkaar wilt hebben is zorgdragen voor een inspirerende en ook uitdagende werkplek. Jong talent werkt graag in een omgeving, die ze constant een stukje buiten hun comfort zone schuift, zonder direct in de stress zone te schieten. Dit helpt ze zichzelf continue te ontwikkelen door zelf te leren, confronteren en adopteren. Daarmee hebben zij de leiding over hun leerproces & zoektocht. Dit is voor iedereen een fijne veilige manier om meer lef te mogen tonen.

Het tweede ding dat je dient te regelen is zorgdragen voor een netwerk waarbij jong talent zich kan verbinden met meer seniore mentoren binnen, of buiten, het bedrijf. Dit tweede onderdeel is essentieel voor kennisuitwisseling tussen jong en oud. Breng deze jonge mensen dus in contact met ervaren mensen.  Zij kunnen elkaar op een positieve manier helpen bij een ontwikkeling die ze doormaken. Op deze manier komen enerzijds frisse ideeën tot stand en anderzijds kan een millennial leren van een ervaren medewerker. Dit heeft voor zowel de organisatie, het talent als ook de ervaren medewerker een win-win effect.

Het derde, en tevens laatste onderdeel dat gerealiseerd dient te worden is 100% openheid en integriteit aanbrengen als kern van de cultuur van je bedrijf. Zonder de eerste twee elementen, heeft een lerende omgeving met ervaren mentoren namelijk geen zin. Op deze manier, stimuleer je eigen verantwoordelijkheid, zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van een jong talent. Onze SLiM! tool-kit bevat veel gratis tools die dit proces goed kunnen begeleiden. Download de tool-kit hier >>

Uitdagen, begeleiden en open denken en handelen

In de praktijk zien we dat veel jonge mensen gestresst zijn en soms zelfs in een burn-out belanden, in de veronderstelling dat altijd hard werken en doorgaan het beste resultaat geeft. Creëer juist daarom een gebalanceerde leeromgeving en een open cultuur. Daag je Millennials uit en bied goede begeleiding via ervaren mentoren. Dan maak je een groot verschil, met de focus op duurzame groei.

Wellicht gaat dit in een rustiger tempo dan een jong talent eigenlijk wil en kan gaan. Het biedt echter wel een veel sterker fundament, waar zowel de Millennial, als je organisatie langer profijt van zal hebben.

Een goed onboarding proces en startgesprek biedt hierbij zeker uitkomst. Bespreek in alle openheid hoe een jonge medewerker zijn welzijn kan borgen in een werkomgeving, die uitdagend maar wel integer functioneert.

Maak afspraken over wat je samen wilt bereiken en de vorm en hoeveelheid begeleiding die je biedt. Bied ook opleiding op maat als dit het proces ondersteunt.

Zo investeer je SLiM! in ontwikkelen van talenten, creëeren van een inspirerende werkomgeving, autonomer en meer participerend maken van je medewerkers. Zo blijven talenten langer binnen je organisatie en ontstaat er een leukere werksfeer met minder verzuim. In de SLiM! show inspireren we grote groepen mensen met ons verhaal over verbinden, samenwerken, talenten goed benutten en vitaal/ bezield samenwerken. Kijk hier voor meer informatie over de SLiM! show en wat dit voor je organisatie kan doen >>