Lost en found; hoe je emotionele overbelasting op werk en thuis aanpakt.

De onzichtbare epidemie van emotionele overbelasting

Het lijkt een paradox: in een wereld waarin verbinding letterlijk binnen handbereik ligt, voelen we ons steeds vaker losgekoppeld. Depressies en gevoelens van onmacht komen niet alleen bij kinderen en jong-adolescenten voor, maar ook bij volwassenen. En steeds vaker sijpelt deze emotionele overbelasting door naar de werkvloer.

Dit fenomeen raakt ons allemaal. Denk aan situaties waarin mensen:

  • Het gevoel hebben dat ze niet passen in hun omgeving.
  • Onder een druk werken die te hoog wordt.
  • Zich niet gesteund voelen door hun leidinggevende, collega’s of familie.
  • Niet vanuit hun talenten werken en daardoor zichzelf verliezen.
  • Een verstoorde balans ervaren tussen werk en privé.


Ik zag het bij mijn dochter. Ik voelde het bij haar emoties en gedrag. En helaas weet ik dat veel meer mensen hiermee worstelen.


De vlucht in afleiding: een korte oplossing met lange gevolgen

Als mensen het gevoel hebben de controle te verliezen, zoeken ze vaak uitwegen. Afleidingen zoals scrollen op de telefoon, Netflix, eten, drank of zelfs werkverslaving lijken tijdelijk verlichting te bieden. Maar net als een pleister op een diepe wond, pakt dit de kern van het probleem niet aan.


Neurowetenschap bevestigt dit. Een studie van de Universiteit van Michigan laat zien dat constante afleiding en digitale overbelasting het stressniveau verhogen in plaats van verlagen. Ons brein zoekt rust en verbinding, maar raakt steeds meer in een vicieuze cirkel van isolatie en oppervlakkige interacties.

Wat wel werkt: echte verbinding en emotionele veiligheid

De sleutel ligt niet in ontsnappen, maar in verbinden. Het begint met het herkennen van wat écht nodig is:

  • Openhartige gesprekken. Volgens onderzoek van Brené Brown is het tonen van kwetsbaarheid essentieel voor vertrouwen en diepgaande relaties.
  • Een veilige werkomgeving. Psychologische veiligheid, zoals gedefinieerd door Amy Edmondson, is de belangrijkste voorspeller van teamsucces. Mensen floreren als ze weten dat ze zichzelf mogen zijn.
  • Focus op talenten. Mensen die werken vanuit hun natuurlijke kracht ervaren meer energie en minder stress, blijkt uit onderzoek van Gallup.


Als leiders ligt hier een cruciale taak. We moeten leren luisteren naar meer dan alleen prestaties. Het gaat om persoonlijke uitdagingen, angsten en dromen. Niet alleen “hoe gaat het met het werk?”, maar ook “hoe gaat het met jou?”.

De Impact van zorgzame leiders

De voordelen van een mensgerichte aanpak zijn enorm:

  1. Hogere betrokkenheid. Mensen voelen zich gehoord en gewaardeerd.
  2. Meer creativiteit. In een veilige omgeving durven mensen buiten de gebaande paden te denken.
  3. Sterkere cultuur. Teams met wederzijdse steun overwinnen uitdagingen samen en vieren successen als één.

Het vraagt moed en aandacht, maar de beloning is groot. Niet alleen voor je organisatie, maar vooral voor de mensen die erin werken.

Mijn persoonlijke reis: lost and found

Met mijn dochter gaat het nu goed. Ze leert dat het oké is om te voelen, dat ze mag falen, en dat ze waardevol is, precies zoals ze is. Als gezin zetten we haar in haar kracht, laten we zien dat er ruimte is voor kwetsbaarheid en leren we samen hoe we sterker kunnen worden.

En wat ik thuis leerde, neem ik mee naar werk. Leiderschap draait niet alleen om strategie en doelen, maar om mensen – en vooral om ze niet kwijt te raken. Ik schreef hier een hele mooie song met videoclip over: Lost. Als boodschap aan iedereen die het echt moeilijk heeft. Vraag om hulp

Meer Inspiratie?

Wil je meer leren over Inspirerend Leiderschap en hoe we mensen helpen te praten over dingen die moeilijk zijn. Hoe je meer uit talenten en bevlogenheid van mensen kunt halen. Zodat ze niet snel op dit punt komen. Benader ons dan eens voor een goed gesprek>>

Want inspiratie maken we samen.