Comfort-zone...stap er soms uit om je talenten te laten groeien.

Zeven jaar geleden voelde ik dat ik meer en anders wilde. Bij het woord comfort-zone had ik geen idee; ik wist niet wat ik erbij kon denken, laat staan voelen. Mijn hoofd had de volledige regie. Het leek een containervraag aan mijzelf. Er was een carrousel aan stemmetjes in mijn hoofd, die ervoor zorgde dat ik mij liet rond tollen in een kermisattractie.

Van buiten naar binnen

Vanuit materie gezien leefde ik heel comfortabel. Ik voelde wel heel diep van binnen ontevredenheid. Ontevredenheid? Hoe kon dit? Waarover was ik ontevreden en waarom kon ik dit niet direct verklaren? Het antwoord bleef uit. Mensen zeiden altijd tegen mij; “jij hebt alles prima op orde in het leven. Je ziet er charmant uit, privé en werkleven dik voor mekaar, voldoende geld”. Alles wat de ander aan mij aan de buitenkant kon zien was voor de buitenwereld goed. Alleen mijn binnenkant voelde absoluut niet zo charmant. Het masker deed goed z’n best om zo weinig mogelijk van mijn binnenste te verraden.

Waar zijn mijn talenten?

Een ding voelde ik intuïtief zuiver aan. Diep vanuit mijn hart. Er was een drang naar een meer avontuurlijker en dynamischer leven. De eerste slag met vragen aan mijzelf had ik al gemaakt; wie ben ik, wat voel ik, wat wil en wat kan ik? Waar zijn mijn talenten? Het universum heeft waarschijnlijk mijn vragen gehoord. Dus daar ging Froukje en ze stapte uit haar comfort-zone. En ja, dat heb ik geweten! De poten onder mijn comfortabele en veilige stoel, waren namelijk binnen een half jaar volledig afgezaagd, zowel privé als zakelijk. Door maken van eigen keuzes en zaken die mij in een snel tempo overkwamen. Ik ging uit mijn comfort-zone en over het randje. Ik moest gaan vertrouwen op mijn persoonlijke talenten.

Leven op mijn intuïtie

Ik viel inderdaad letterlijk en figuurlijk over het randje van mijn comfort-zone. Al mijn comfort en zekerheden waren verloren. Daardoor belandde ik in een traject van intuïtieve bewustwording en viel zonder dat ik het zelf echt doorhad, in een transformatie proces. Mijn grootse ego-achtige zelfbeeld zoals ik mij toen voelde, maakte plaats voor de bewustwording van een meer innerlijk levende vrouw.

Daar kwam ook angst en onzekerheid bij kijken

Angsten en zekerheden mocht ik gaan loslaten om nieuwe dingen te gaan ontdekken. Al het onbekende diende zich aan. Mijn hemel wat spannend, zenuwen gierde door mij heen, de uitdagingen die ik aanging maakte mij alert. Mijn zelfvertrouwen groeide en mijn zelfbeeld veranderde. Ik leverde voor mezelf een prestatie van wereldformaat af. Ik voelde trots, lichtheid van binnen en het daadwerkelijke leven. Passie, energie, voldoening, groei en plezier gingen stromen. Mijn talenten zijn de afgelopen jaren 100% zichtbaar geworden. De beloningen waren er, omdat ik in actie kwam, dingen ondernemen en doen om te beleven en te ervaren.

Veel mensen in organisaties moeten eigenlijk uit of juist meer in hun comfort-zone

In Nederland hebben we ruim 3,3 miljoen mensen die tegen burn out aan zitten. Voor organisaties is het dus belangrijk om medewerkers vitaal te houden. Vitaal in mentaliteit, vitaal in fysiek, vitaal in spiritualiteit en zelfinzicht en vitaal in gedrag. Dit doe je onder andere door mensen zelfinzicht te geven wat hun natuurlijke voorkeuren qua interesses, vaardigheden / waarden en persoonlijkheid zijn en hoe men dit voor zichzelf zowel in werk als privé organiseert. Kortom, ga je goed of dien je actie te ondernemen: assertief worden, meer rust nemen, meer delegeren, beter voor jezelf zorgen, iets doen om de team sfeer positiever te maken?

De rol van de leider

Leiders hebben een grote rol hierbij. Zij dienen meer serving leadership te laten zien. Wat heeft een professional nodig om maximaal te presteren, zonder stress, met veel plezier en goede verbinding? Als dit opgepakt wordt, levert dit vaak veel betere resultaten op. Helaas zijn we in Europa de nr.1 in demotiverend leiderschap (*onderzoek Hays Group 2017). De leider kan helpen om de missie, visie en strategie helder te maken en de doelstellingen en verwachtingen te levelen. Waar gaan we met elkaar voor?

Vervolgens kan hij de professional zelfinzicht geven, waar deze nu staat en welke ontwikkeling deze dient door te maken om succesvol te kunnen zijn. Daarnaast kan hij bewaken dat een professional vitaal goed blijft gaan en dat de teamcohesie steeds toeneemt. Dit betekent minder instrueren en meer situationeel aansturen en meer faciliteren. We trainen al jaren met veel plezier teams en leiders op talentontwikkeling en merken steeds dat het nodig is.

Mijn boodschap aan jou!

Als je eenmaal uit je comfort-zone durft te komen kun je met grote, open ogen en oren naar de wereld kijken en luisteren.
Stap dus uit je comfort-zone en laat je talenten groeien! Graag geef ik je vijf argumenten:
1. Je gaat meer doen en slimmer werken. Je doel kan sneller worden behaald
2. Je kan makkelijker met nieuwe en onverwachte veranderingen omgaan
3. Je wordt je bewust van je oplossingsgerichte en creatieve skills
4. Je verlegt je grenzen en daardoor worden je talenten gestimuleerd
5. Je leeft het leven daadwerkelijk

En als laatste: je comfort-zone is ook je maatje. De veilige zone die je een plek biedt voor rust, ontspanning en ander plezier.

 

Met talentvolle groet,

Froukje van der Linden
Plezier in talent