Page content

article content

Is het oké je te verstoppen als je niet zichtbaar wilt zijn?

‘Wel beter zichtbaar zijn dus vanaf nu.’ Zo eindigt een positief verlopen voortgangsgesprek met je manager. Na een aantal fijne complimenten overj e uitstekende functioneren gloei je helemaal van de mooie woorden en je staat klaar om met een positief gevoel het gesprek af te ronden. Tot je nog een aantal laatste adviezen mee krijgt, waarvan de belangrijkste: Het is toch wel erg belangrijk bent als je meer van je laat horen.

Wanneer je introverter bent is dit je ongetwijfeld overkomen. Of je nu meer moest laten horen, beter zichtbaar mocht worden of dat iedereen benieuwd was naar jouw mening.

Bottom line komt het op hetzelfde neer: Wij verwachten dat je meer op de voorgrond treedt.

Laat je geen onzekerheid in je schoenen schuiven

Veel introverte mensen verschieten van kleur als ze dit horen en je krijgt het gevoel alsof je iets verkeerd doet. Terwijl je net daarvoor hebt gehoord hoe goed je je werk doet en waar de organisatie allemaal tevreden over is. Die tegenstrijdige boodschap valt lastig te rijmen, vooral omdat je niet begrijpt wat er mis is. Je hebt je werk toch goed gedaan?

Besef je op zo’n moment hoe groot de kans is dat je de onzekerheid van een ander in je schoenen geschoven krijgt. Dit werd mij pas duidelijk toen mijn coach uitlegde hoeveel mensen nerveus worden als je aandachtig luistert en niets zegt. Ze voelen dan aan jij de leiding over het gesprek hebt, terwijl ze die zelf met informatie blijven strooien.

Hoe ga je hier dan mee om?

Duidelijkheid is in dit geval de beste remedie. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt dat je niet de behoefte hebt constant zichtbaar te zijn en jezelf uitgebreid te profileren door je succes te showen. Leg hierbij ook uit wat voor jou wel belangrijk is en op welke manier je graag een bijdrage levert. Dit is best een beetje spannend en het levert je veel op. Samen kun je waarschijnlijk wel een goede manier vinden hoe je laat zien welke bijdrage je levert.

Zonder dat je moet gaan doen alsof je interesse hebt in details, terwijl die je echt helemaal niets kunnen schelen omdat je vooral kijkt naar de grote lijn die je vervolgens kraakhelder uitlegt tijdens een meeting van 10 mensen.

Of als je merkt dat je heel goed kan luisteren naar anderen en in 1 zin kan samenvatten wat ze bedoelen te zeggen. Zorg er dan samen voor dat je vaak samenwerkt met die collega die lang van stof is en het lastig vind in een paar woorden duidelijk te maken wat hij of zij bedoelt.

Hierdoor ben je van absolute meerwaarde voor je collega’s, je team en de organisatie waar je werkt. Terwijl je ook doet waar je goed in bent.

Stop te verlangen dat iedereen zich laat zien of horen!

Als organisatie is het belangrijk de introverte mens meer te waarderen en niet van hem / haar te verwachten dat ze heel zichtbaar willen zijn. Sommige mensen zijn het best achter de schermen of tussen de coulissen. Die floreren als ze anderen helpen op het podium het beste van zichzelf te geven.

Hiermee ontstaat een win-win situatie voor zowel de extravert als de introvert en het is als organisatie dus cruciaal de juiste combinaties te maken. Het is onmogelijk van iedereen te verwachten dat die zich op dezelfde manier zichtbaar is of overal een mening over wil hebben.

Belangrijk om mee te nemen voor jou als organisatie & young professional is dat je weet of je meer introvert of extravert bent. Daardoor kun je hier samen veel beter op sturen, de juiste talenten benutten en een klimaat creëren waarin iedereen beter samenwerkt.

Het plezier en de productiviteit van je team neemt hierdoor toe en je merkt direct dat iedereen zich beter op zijn / haar plek voelt. En is dat niet wat je wilt geven aan iemand die tijd besteed binnen jouw organisatie?

Veel succes en plezier!

Frank

Comment Section

0 reacties op “Is het oké je te verstoppen als je niet zichtbaar wilt zijn?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Frank Van Der Veer
Leef in verbinding met jezelf en anderen.Door het leven als een reis te zien heb ik ontdekt hoe prettig is als je eerlijk, open en optimistisch ingesteld bent in welke situatie dan ook. Dat je verantwoordelijkheid neemt over wat je belangrijk vindt en hoe met andere mensen omgaat. EN de rest rustig van je schouders af laat glijden.Stoppen je druk te maken over de mening en verwachting van anderen. Maar dicht bij jezelf blijven en hiermee een verschil proberen te maken voor de mensen om je heen.Ik help millenials en de bedrijven waar zij werken deze transformatie te starten, ondergaan en door te ontwikkelen zodat iedereen kan leven in verbinding met zichzelf en de mensen om zich heen.
Phoenix WebsitePhoenix Website